Општина Карпош во придружба со Сојузот на борци, ја одбележаа 79. годишнината од формирањето на Првиот скопски партизански одред (првата партизанска единица на НОБ во Македонија), пред спомен – обележјето во Карпош 3.

 

Делегација предводена од градоначалникот Стефан Богоев и советниците од општина Карпош, Филип Даскаловски и Емилија Ризеска – Спасова, оддаде почит со положување на свежо цвеќе. Исто така, пред ова спомен – обележје положија цвеќе и претставници од Сојузот на борци, Град Скопје и политички партии.

 

Оваа година, како резултат на Ковид – 19 пандемијата, настанот се одбележа со присуство на помалку лица и со почитување на мерките за заштита.

Пред присутните се обрати градоначалникот Богоев, кој ја потенцираше важноста на Народно ослободителната борба (НОБ), во контекст на времето во кое живееме денеска:

 

  • Борците ни оставија аманет, секогаш да се бориме за слобода и подобра перспектива. Како нова генерација покажуваме дека можеме да работиме на зацврстување на безбедноста на државава. Членството во НАТО е гаранција, а отворањето на преговорите со ЕУ – влог во подобра иднина за сите нас, но и за нашите деца, внуци и идни поколенија, додаде Богоев.

 

Пред спомен обележјето се обрати и претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева. Таа посочи дека дел од имињата на членовите од Првиот скопски партизански одред се меѓу предлозите за имиња на нови улици во главниот град. На овој начин, трајно ќе им се заблагодариме на оние кои се бореле против окупаторот, предводени од  идеалите за слободна и самостојна држава.