Денеска, во Општина Карпош, пред  споменикот во Карпош 3, се одбележа 77  годишнината од формирањето на Првиот скопски партизански одред.

На настанот присуствуваа претставници од Сојузот на борци на Град Скопје и на Општина Карпош, а пред присутните се  обратија градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев и претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева.

 

–                    Денеска сме должни да го чествуваме овој ден – 77 години од формирањето на Првиот скопски партизански одред, да се однесуваме со пиетет и должна почит кон борците кои ги дадоа своите животи за да живееме во слободен град, слободна држава.

Народнослободителната борба е светлиот период од македонската историја, моментот кога сме застанеле јасно и недвосмислено против окупаторот.

Од оваа причина, повеќе не смеат да постојат дилеми за односот и третманот кон Сојузот на борците. Почитта, достоинствениот однос и континуираната поддршка, во ниту еден случај не смеат да бидат доведени во прашање, рече Богоев.

 

Градоначалникот го истакна и важниот период пред кој се наоѓаат денешните генерации, ставајќи акцент на потребата за целосно интегрирање на Република Македонија во Европската унија и НАТО, со што ќе се обезбеди стабилна сегашност и иднина за нашата држава.

Историски осврт на денешниот ден даде претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева, која детално и описно говореше за подвизите на борците и нивната жртва за денешната слобода.