Деновиве, во клонот на градинката „Орце Николов“ во Карпош 2 е регистрирана појава на вироза предизвикана од „Коксаки  тип А“ вирусот.

 Вирозата за прв пат е констатирана во понеделникот кај две дечиња од јасли (возраст од 0 до 8 месеци), а во вторникот се пријавени уште 3  случаеви, кај две деца од јасли и едно во групата до 3 години, додека вчера и денеска (среда и четврток) нема појава на ниту еден случај со ваква вироза.

 Од страна на Општина Карпош  и директорката на градинката  веднаш е информирани Центарот за јавно здравје, од каде  дојде стручен тим, како и Санитарната инспекција по што  е направен увид и записник. Констатиорано е дека не станува збор за алармантна состојба и дека се испочитувани сите мерки пропишани со протокол за одржување на санитарно-хигиенска состојба. По увидот, постапено е по сите дадени упатства, односно преземени се сите мерки за целосна дезинфекција на објектот – детската градинка. Превентивно беа повлечени и децата од групата јасли, меѓутоа  нивното згрижувањето и натаму продолжува без никаков проблем.

                        Со цел за благовремено информирање на родителите , денеска, во 16.30 часот ќе се одржи состанок со стручните лица за хигиенска заштита и со лекарскиот тим кој е постојано лоциран во оваа детска установа, за да им се укаже на тоа за каков вид на вироза станува збор и за превентивните мерки кои градинката постојано ги прави, но и за мерките за хигиена кои треба да се почитуваат и дома.

                        Увид во градинката по повод овој случај, направи и градоначалникот на Општина Карпош Стефан Богоев, заедно со својот тим и стручни лица од Општината и од градинката.