Ученици од основните училишта на територија на Општина Карпош, минатиов викенд беа активни учесници на настанот „Биди умен и кога возиш и кога шеташ“, кој се одржа во паркот „Македонија 2“.

Едукативната работилница ја организираше Град Скопје со поддршка на Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот. Oваа активност која е дел од проектот „Европска недела на мобилност“, има за цел преку едукативни предавања да го прошири знаењето на младите велосипедисти и пешаци, за побезбедно управување со велосипед и  движење низ сообраќајот.

                        Веќе в четврток (22.09.2016), Општина Карпош директно ќе се вклучи кон „Европската недела на мобилност“, организирајќи свој настан, во чии рамки вработените од Општината и училиштата со своите велосипеди ќе испратат порака за предноста од користење на алтернативните видови на транспорт.