Со поддршка на општина Карпош, станарите од петте влеза на станбената зграда на ул. Јуриј Гагарин бр. 54  ќе добијат нов покрив на својот колективен објект во должина од 877 м2.

Досегашните дотраени салонитни азбестни табли ќе бидат заменети со висококвалитетен бел ребраст лим, кој ги задоволува современите градежни стандарди, што во моментов се применуваат ширум светот.

 

По тој повод, денеска, градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски одржа прес конференција, на која ги соопшти деталите за оваа градежна иницијатива која се спроведува на територијата на локалната самоуправа.

 

–                    Целта на оваа акција е во наредниве четири години да ги промениме сите азбестни покриви кај индивидуалните и колективните објекти кои се наоѓаат на нашата територија. Во таа насока, досега имаме доделено 19.600 м висококвалитетен бел ребраст лим. Инаку, за 2016/2017 година, за оваа намена се планирани  38.000.000 денари  буџетски средства, од кои досега сме потрошиле околу 9.500.000 денари – објасни градоначалникот Јакимовски.

 

Првиот човек на Општината посочи дека за оваа инвестиција локалната самоуправа од својот буџет  ќе издвои околу 528.000 денари, а изведувач на градежниот зафат е фирмата „Поди Трејд“.

 

–                    Ова е веќе осма зграда кај која се реконструира стариот покрив од средства кои ги обезбеди нашата Општина. Имено, ние ги покриваме трошоците за набавка на лимот, хоризонталните олуци, ветер-лајсните, слемето и опшивките околу оџаците и вентилациите. Граѓаните обезбедуваат средства за работна рака и го бираат изведувачот на градежните активности – додаде Јакимовски.