Кошарка

Кошарка 2022/2023                                                                                                                               

 

1 Коло   3.10.2022 Победи Локација – Терен
Ј.А. Коменски   П.П.Арсов 49 – 27 Ј.А. Коменски
Војдан Чернодрински    Лазо Т одложено  
Димо Хаџи Димов   Вера Циривири Трена 47 – 13 Димо Хаџи Димов
Владо Тасевски        
         
Коло         13.10.2022   Локација – Терен
Лазо Т   Димо Хаџи Димов 08-38 Димо Хаџи Димов
П.П.Арсов   Војдан Чернодрински  4-5 Војдан Чернодрински 
Ј.А. Коменски   Владо Тасевски 25 – 27 Владо Тасевски
Вера Циривири Трена        
3 Коло         одложено    
4 Коло         27.10.2022   Локација – Терен
П.П.Арсов   Вера Циривири Трена 10-25 Вера Циривири Трена
Владо Тасевски   Димо Хаџи Димов 27-20 Владо Тасевски
Ј.А. Коменски   Војдан Чернодрински  53-10 Ј.А. Коменски
Лазо Т.        

5 Коло                                              

Училиште

 

В.Чернодрински

Дата

Понеделник

31.10.2022

 

 

 

      Резултат:

 

Победник

 

12:00                 

Димо.Х.Димов Ј.А.Коменски     26 : 35 Ј.А.Коменски

 

 

12:40

В.Ц.Трена В.Тасевски     29 : 48 В.Тасевски
 

13:20

Лазо.Т П.П.Арсов    Одложена  
 

14:00

Војдан.Ч       

6 коло 

Училиште

 

В.Чернодрински

Дата:

Петок

04.11.2022

 

 

 

     Резултат:

 

Победник:

 

12:00                 

В.Тасевски Лазо.Т      62 : 20  

В.Тасевски

 

12:40

Ј.А.Коменски В.Ц.Трена     25 : 18   

Ј.А.Коменски

 

13:20

   Војдан.Ч Димо.Х.Димов     12 : 17 Димо.Х.Димов
 

14:00

П.П.Арсов        

 

 

7 коло 

 

Училиште

 

В.Чернодрински

Дата:

Вторник

08.11.2022

 

 

 

   Резултат

 

   Победник:

 

12:00                 

В.Ц.Трена Војдан.Ч      25 : 14  

В.Ц.Трена

 

12:40

Лазо.Т Ј.А.Коменски     14 : 56  

Ј.А.Коменски

 

13:20

П.П.Арсов В.Тасевски    19 : 38  

В.Тасевски

 

14:00

Д.Х.Димов       

 

 

Табела 

Екипа Коло Победи Порази Кош количник Бодови
           1.В.Тасевски      7   6    0        200 – 130        12
           2.   Ј.А.Коменски       7 5 1        243 – 113        11
           3.  В.Ц.Трена      7   3   3        135 – 176        9
           4. Д.Х.Димов           7 3 3        172 –120        9
           5. В.Чернодрински      7 2 4        101 – 166        8
           6.  П.П.Арсов       7 2 4         59 – 141        8
           7. Л.Трповски      7 0 6        44 -139        6
           
                                 
           

 

 

 

 

Листа на стрелци Постигнати поени
   1. Жарко Терзиевски  –  (  В.Тасевски )         142
   2.Алексеј Нешовиќ  –  ( Ј.А. Коменски )         74
   3. Теофан Солунчев –  ( Димо.Х.Димов )        52
            
         

 

ОСНОВЦИТЕ ОД „КОМЕНСКИ“ СЕ НОВИТЕ ПРВАЦИ ВО КОШАРКА

Во возбудливиот финален меч кој се одигра денеска во спортската сала на ООУ „Војдан Чернодрински“, тимот на ООУ „Јан Амос Коменски“  го совлада  својот спортски ривал, екипата од ООУ „Владо Тасевски“ и на тој начин стана нов шампион во  рамки на училишната кошаркарска лига на Општина Карпош, 2023 година.

Екипата од Тафталиџе мотивирано влезе во денешниот дуел и заслужено дојде до победничкиот пехар. Како што доликува на едно големо финале, мечот изобилуваше со одлични кошаркарски акции и жестока борба под обрачите. До крајот на првото полувреме распоредот на силите беше изедначен, така што на пауза, момчињата од Тафталиџе се упатија со предност од само три поени (20:17). Сепак, во последната четвртина, кошаркарите на „Коменски“, пред сé, благодарение на солидната одбрана и консолидираниот напад кон противничкиот кош, успеаја да ја нарушат резултатската неизвесност и ја доведоа завршницата од финалето во своја полза, со конечен резултат 44:28.  

Во борба за бронзата пак, основците од „Димо Хаџи Димов“ беа поубедливи од екипата од ООУ „Вера Циривири Трена“, каде што славеа со резултат 28:19.

Општина Карпош обезбеди еднократна парична награда за најуспешните млади кошаркари, кои остварија најдобри резултати во рамки на училишната кошаркарска лига на Карпош. Имено, Алексеј Нешовиќ од ООУ „Јан Амос Коменски“ беше прогласен за најдобар играч, позицијата најталентиран играч на овогодинешната лига ја зазема Павел Ѓиновски од истото училиште, додека Жарко Терзиевски од ООУ „Димо Хаџи Димов“ се стекна со титулата најдобар стрелец.

Победничките трофеи, медали и дипломи, на најдобрите кошаркари и екипи им ги врачи Советникот од Општина Карпош, Дејан Лазаревски ,кој воедно е и претседател на Комисијата за спорт.