Две основки од ООУ „Вера Циривири Трена“ се добитнички на златна и сребрена плакета, на XII-то издание на Меѓународниот натпревар во поезија и драма „Замокот Кастело ди Дуино“, кој се одржа од 18-21 март во Трст (Италија).

Во категоријата Giovanissimi (под 16 год.), Марија Антониева и Теодора Бајкова, напишаа 40 комплексни стихови на тема: „Гестот и генезата“. Своите литерарни емоции, младите поетеси ги обликуваа под менторство на наставничката по македонски јазик, м-р Матилда Бајкова. Младите карпошанки освен меѓународното признание, се стекнаа и со драгоцено искуство во градот на поезијата, другарувајќи со ученици од над 50 земји во светот.