Оваа недела, во Општина Карпош се спроведува голема еколошка акција за чистење на зеленилото и на јавните површини меѓу зградите, т.н блоковско зеленило. Комуналните служби на Општината, во соработка со ЈП „Паркови и зеленило“ во наредните денови интензивно ќе бидат присутни на терен со цел што поефикасно да се отстрани отпадот низ населбите на локалната самоуправа.

 

                Денеска, на вториот ден од оваа  целонеделна еко – акција во Карпош, присуствуваа Градоначалникот на Општината Стефан Богоев, претседателката на Советот на Град Скопје Љубица Јанчева и директорот на ЈП „Паркови и зеленило Ардијан Муча.  

Градоначалникот на Карпош Стефан Богоев посочи дека оваа акција е само вовед, односно најава за почеток на т.н. „зелената офанзива“ која ќе се случи веќе на пролет.

 

–                    Целта е темелно да го исчистиме Карпош и да се подготвиме за вистинско разеленување на Општината на пролет. Тоа значи оплеменување на неуредените зелени површини меѓу зградите, засадување нови садници и цвеќиња, како и поставување на урбана опрема која ќе овозможи поголема атрактивност и удобност за сите граѓани. За таа цел и комуналните служби на Општина Карпош работат со уште поголем интензитет за тековно одржување на хигиената и чистотата во Општината, рече Богоев.

 

На денешната еко акција во Карпош 4, се обрати и претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица ЈанчеваТаа напомена дека Град Скопје со своите комунални служби посветено работи на зголемување на јавното зеленило. Освен тоа,  земајќи предвид дека една од причините за загадување на воздухот е отпадот низ парковите и улиците, нашата цел  е чистењето на градот да се практикува во континуитет, што би резултирало со тоа парковите и улиците во градот Скопје да бидат постојано чисти, нагласи Јанчева.

Акцијата во Карпош е продолжение на големата акција за чистење на Градот и враќање на изгубеното зеленило, а на подрачјето на оваа локална самоуправа ќе трае до крајот на неделата.