Вести

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦАТА „ВАНЧО МИЦКОВ“ ВО НЕРЕЗИ

Од денес почна финалната фаза на реконстукција на улицата „Ванчо Мицков“ во Нерези. Станува збор за целосна обнова на коловозот во должина од 130 метри и широчина од пет метри. Изведувач на работите е ЈП Улица и патишта, а реконструкцијата е финансирана од буџетот на Општина Карпош.

23.04.2019 14:40:15

ЗАПОЧНА ЧИСТЕЊЕ НА ДЕПОНИИТЕ ДОЛЖ КЕЈОТ НА ВАРДАР

Со голема механизација, токму од депонијата позади СЦ „Борис Трајковски“ која недоамна беше и запалена, Општина Карпош ја започна акцијата за чистење на депониите долж Кејот на реката Вардар. Со вклученост на ЈП Водовод и канализација и други јавни претпријатија, како и приватни градежни компании, во претстојните неколку дена ќе се чисти и рамни потегот на кој со децении се одлагаше градежен шут и габаритен отпад.

23.04.2019 12:36:31

ЗАПОЧНА ТЕРЕНСКАТА ВАКЦИНАЦИЈА ВО ШКОЛИТЕ ВО КАРПОШ

По прогласувањето на епидемија на морбили на територија на целата држава, постапувајќи по наредбата на Министерството за здравство, денеска во основните училишта во Општина Карпош започна теренската вакцинација на невакцинираните ученици. Вакциналните тимови ја започнаа вакцинацијата од ООУ „Јан Амос Коменски“ во Тафталиџе 1 каде има 49 невакцинирани деца, како и во ООУ „Петар Поп Арсов“ во Карпош 4, каде според евиденцијата не беа вакцинирани 38 ученици.

22.04.2019 16:51:39

ЗДРАВА ИСХРАНА ВО ГРАДИНКАТА „МАЈСКИ ЦВЕТ“

Во консултација со нутриционисти надлежни во делот на исхрана на градинките од ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ и д-р Александар Митов детската градинка „Мајски цвет“, во Општина Карпош, направи измени во исхраната на децата, поточно во ужинките и додатоците на главните оброци. Кондиторските производи сега се заменети со поздрави оброци кои ќе овозможат правилен раст и развој на децата, но и подигнување на стандардите и постепено воведување на „нова култура“ во исхраната на најмладатата популација. Така, од сега натаму, децата ќе јадат пченичен интегрален леб од обработени зрна (малтозна пченица, пченични зрна, пченични трици, пченични снегулки и малтозен јачмен), пченкарен леб од пченкарно и пченично брашно збогатено со сончогледово семе, интегрален леб со микс од зрна (семки од тиква и сончоглед, ржани и овесни снегулки, ленено семе, малтозен јачмен, пченични трици, никулци, семе од афион), житни снегулки (овесни, пченични, ржани и јачменови). Салатите ќе бидат свежи, за

19.04.2019 09:58:56

КОНЦЕРТЕН ИМЕНДЕН ЗА КУД „ ЦВЕТАН ДИМОВ“

Македонското културно уметничко друштво „ Цветан Димов“ , со концерт на македонски народни игри ќе го прослави својот именден. На Православниот христијански празник „ Цветници“ на 21 април, со почеток во 12:00 часот, играогрците од ова културно друштво од Општина Карпош ќе се претстават пред карпошани на платото во Т.Ц „ Лептокарија“

19.04.2019 09:53:24

ИНФОРМАТИВНА СРЕДБА НА БОГОЕВ СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ ОД КАРПОШ 1 И 2

Продолжија информативните средби на градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев со пензионерските клубови на територија на Општината. Денеска, Богоев се сретна со повозрасните наши сограѓани од Карпош 1 и Карпош 2. Присутните се информираа за проектот Мој Карпош – Моја Картичка, но со градоначалникот поразговараа и за други актуелни прашања и проблеми. - Со картичкагта Мој Карпош успеавме да направиме мост на соработка меѓу граѓаните, локалната самоуправа и бизнис секторот. Ве повикувам да се регистрирате и да добиете картичка за голем број на попусти и бенефиции во угостителски објекти, здравствени ординации, културни и спортски објекти, рече Богоев.

18.04.2019 13:10:15

НОВ МААЛСКИ ПАРК СО ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО КРИВИ ДОЛ

Општина Карпош започна со изведбата на нов маалски парк со детско игралиште во Криви Дол. По повеќе години, конечно започнува развојот и на овој дел од Карпош, со содржини за рекреација на сите граѓани.

18.04.2019 13:07:31

ГРАНТ ОД 50.000 ЕВРА ЗА ИНКЛУЗИВНО ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО ВЛАЕ 2

Општина Карпош доби грант од 50.000 евра за изградба на инклузивно детско игралиште. Игралиштето за деца со посебни потреби, ќе биде лоцирано до плоштадот Делфина (до постоечкото детско игралиште), во урбаната заедница Влае 2. Изведбата на ова инклузивно детско игралиште се очекува да започне во мај. Финансиер на овој проект е Министерство за локална самоуправа и Швајцарската агенција за соработка и развој (SDC) преку грант добиен од Скопски плански региони, а во рамки на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“.

17.04.2019 10:23:19

ЗАПОЧНА АСФАЛТИРАЊЕТО НА УЛИЦИТЕ „РИМСКА“ И „АТИНСКА“

Во текот на денешниот ден започна асфалтирањето на улиците „Римска“ и „Атинска“ во урбаната заедница Владо Тасевски (Млечен). Во должина, ќе се реконструираат 175 метри од улицата „Атинска“ и 230 метри од „Римска“. Изведувач на улиците е ГД „Гранит“ АД Скопје, а средствата се обезбедени од страна на Светска банка.

16.04.2019 14:15:45

ГРАНТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ТОАЛЕТИТЕ ВО ООУ „АВРАМ ПИСЕВСКИ“

Општинското основно училиште „Аврам Писевски“ е добитник на грант во рамки на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието, компонента 3 – обезбедување стимул на училиштата / реновирање во текот на 2019 година. Секторот за развој при Општина Карпош ја подготви апликацијата за овој проект во соработка со Секторот за дејности од јавен интерес, со кој ќе се овозможи реконструкција на сите тоалети во училиштето „Аврам Писевски“ во Бардовци.

16.04.2019 11:59:04